03 okt Een opgeruimd hoofd?
In de vakantie las ik een inspirerend boek. “Focus AAN/UIT” van Mark Tigchelaar. Graag deel ik een mooi inzicht uit dit boek met jullie.
Hoe werkt ons brein?
We worden tegenwoordig overspoeld met informatie (gemiddeld 174 kranten per dag!). En dat doet nogal wat met ons. Even kort door de bocht. We hebben maar beperkte ruimte in ons brein voor het onthouden van taken en ideeën. Als dat vakje in ons brein vol raakt dan is er geen ruimte meer voor andere zaken. Logisch eigenlijk, je kunt de ruimte in je brein maar één keer gebruiken. Je verliest daardoor de focus voor de belangrijke taken die je moet doen. Daarom is het zo belangrijk om je hoofd vrij te houden van allerlei taakjes en ideetjes die we nog willen of moeten doen.
Wat zit er precies in dat volle hoofd?
Dat “lege hoofd” benadruk ik altijd veelvuldig in mijn trainingen. Want juist dat volle hoofd zorgt voor stress. Mark noemt dat “open loops”. Ik heb ze altijd de “oh ja momentjes” genoemd. Vervelende momentjes vind ik dat altijd. Want het zijn constant zeurende stemmetjes die zeggen dat je nog iets moet doen. En soms is die stem niet zeurend maar een irritante paniekerige stem die er direct voor zorgt voor dat de adrenaline door je lijf giert. Want, wanneer? En, hoe? Help…!
Hoe kom je aan een open loop?
Hoe werkt dat opwekken van die open loops dan? Nou zo. Nog gauw even je mailtjes lezen voordat je een overleg in gaat. Dat doen heel veel mensen. Want dan weet je in ieder geval dat je niets dringends gemist hebt. (Meestal kom je er dan achter dat je niets had gemist ?.) En wat gebeurt er daarna? Als je 10 mailtjes hebt gelezen waar je iets mee moet doen dan komen deze als open loop steeds weer terug in je hoofd. En dat is nou net wat je niet wil. Want je hoofd raakt daardoor voller en voller. En je kunt je hoofd beter gebruiken om na te denken over andere zaken. Creatieve oplossingen bedenken of een andere belangrijke taak uitvoeren.
Wat is het nadeel van die open loops?
Die open loops hebben ook als nadeel dat ze op de meest ongelegen momenten voorbij komen. Dat zijn vaak de momenten dat je er niets mee kunt. Onder de douche, op de fiets, midden in de nacht, tijdens een vergadering, in de auto, etc.. En dat kan je frustreren want op die momenten wil je helemaal niet met die ene taak bezig zijn. Als je ’s nachts wakker wordt dan wil je daarna weer verder slapen en niet piekeren over die ene taak. Herkenbaar?
Hoeveel open loops heb jij nu in je hoofd?
Onlangs legde ik het principe van de open loops uit aan een vriend. Ik vroeg hem om de open loops die hij nu in zijn hoofd had op te schrijven. Dat bleken er 45 te zijn. Wow! Wat een vol hoofd heb je dan. Ik moet er niet aan denken. Maar de werkelijkheid is dat iedereen die geen goed systeem heeft vaak wel tientallen open loops in zijn hoofd heeft. Kun je nagaan wat dat doet voor je focus. Dat bleek bij die vriend ook precies het probleem te zijn. Hij snapte maar niet hoe het kwam dat hij zo weinig productief was. Dat kwam dus daardoor.
Hoe voorkom je die open loops?
Wil je je hoofd leeg houden? Zorg dan voor een waterdicht systeem. Een onderdeel van dit systeem is om alle ideeën en taken die op een ongelegen moment in je hoofd opkomen een plek te geven. Ik zweer zelf bij de app Braintoss. Braintoss stuurt foto’s, notities of ingesproken berichten naar mijn mail. Daarna kan ik het los laten. Geen open loops dus als ik op de fiets zit, bij een vriendin op de thee ben of aan het autorijden ben.
Wat moet je verder nog doen om je hoofd leeg te houden?
Nu denk je natuurlijk, “Mijn mailbox is al zo vol, dan komt dat er ook nog bij. Hoe ga ik dat dan weer managen?” Het verwerken van die mail is onderdeel van het waterdichte systeem. Ik verwerk mijn mail twee á drie keer per dag. En dat waterdichte systeem werkt ook als je tientallen mails per dag ontvangt. Ik ga zelf iedere dag met een lege mailbox naar huis. En zonder open loops in mijn hoofd. Dat is wel zó fijn.